Een moment voor jezelf...

Wat is een Doula?

Een doula is een bevallings- of geboortecoach. Het woord komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’.

Met andere woorden: Een doula is een getrainde en ervaren vrouw die zwangere vrouwen ondersteunt tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Wat doe ik voor je?

Als doula zorg ik op alle mogelijke manieren voor je. Ik ben er vanaf het moment dat je mij nodig hebt en blijf gedurende de hele bevalling bij je.

Ik schep vertrouwen, bewaak je rust en zal er alles voor doen om een positieve sfeer te creëren.Ik bied je ondersteunende technieken aan zo dat je meer kan ontspannen.

Denk aan:

 • Ademhaling coachen
 • Masseren
 • Aromatherapie
 • Acupressure
 • Ligging van de baby beïnvloeden (Spinning babies, moxa)
 • Wensen en grenzen bewaken
 • Teamwork met de partner

Je krijgt een waaier van mogelijkheden om te voelen wat het beste bij je past.

Ik geef je tips in houdingen die op dat moment de bevalling kan vorderen.Ik kan gebruik maken van verschillende technieken wanneer de weeën te zwak zijn of de ontsluiting niet genoeg vordert.

Verder ben ik er om naar je te luisteren, je moed in te spreken of je gerust te stellen. Ik voel goed aan wat je nodig hebt.
En omdat ik weet wat er met je lichaam gebeurt tijdens de bevalling, geef ik je het vertrouwen, om de kracht in je eigen lichaam te vinden. Ook kan ik op de achtergrond aanwezig zijn als dat is wat jullie willen.

Ik mag geen medische handelingen verrichten, maar ik kan wel je bevalling zo aangenaam mogelijk maken. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner. Dan kun je of kunnen jullie straks met een prettig gevoel terugkijken op dit ongelooflijke en intense moment. Zelf als dingen soms anders verlopen, dan je had gewild of verwacht.

Teamwork met de partner

Ik ben er niet om de rol van jouw partner te verkleinen, maar juist om die te vergroten. Ik kan meer ruimte geven, zodat je partner jou beter kan bijstaan.

De laatste jaren krijgt een partner steeds meer verantwoordelijkheden tijdens de bevalling. Maar wellicht is hij of zij ook nieuwsgierig, gespannen, bezorgd of angstig voor het onbekende. Hoeveel ervaring jouw partner ook heeft met bevallingen, het is soms moeilijk voor hem of haar om aan te voelen wat jij nodig hebt. Met een extra paar handen, kunnen we elkaar helpen. Ik kan bijvoorbeeld masseren, terwijl hij of zij je met je ademhaling helpt. En zo heeft je partner ook nog eens een adempauze.

Een Doula bekrachtigt en versterkt dus de aanwezigheid van je partner en neemt wat verantwoordelijkheid van zijn of haar schouders weg.

Ben je een alleenstaande moeder?

Een Doula kan veel betekenen voor alleenstaande vrouwen.
Heb je er bewust voor gekozen, maar vind je het toch spannend om alleen te bevallen? Of misschien is het niet jouw keuze en sta je er toch alleen voor? Of heb je er gewoon behoefte aan dat iemand je ondersteunt.

Welke reden er ook is, ik kan je steunen en geven wat jij nodig hebt.

Voordelen van een Doula

Steeds meer onderzoeken tonen de voordelen van een doula aan:
 • Minder keizersneden
 • Je ervaart de bevalling minder pijnlijk
 • Je kunt beter ontspannen
 • De bevalling duurt korter

Hier kan je de resultaten van een onderzoek lezen over “Continue ondersteuning voor vrouwen tijdens de bevalling”: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21328263

Je kan hier een artikel lezen van Wendy Schouten over hoe dat een doula een meerwaarde kan zijn tijdens de bevalling. (Parool, Het laatste woord 19-05-2014)

Kortom, met een doula kan je vaak met een tevreden gevoel terugkijken op deze intense periode in je leven.